RYŻ BASMATI PEŁNOZIARNISTY BIO 2 kg – BIO PLANET

ZBOŻA I PSEUDOZBOŻA

Wyświetlanie 1–12 z 91 wyników

  • 0 out of 5

    RYŻ BASMATI PEŁNOZIARNISTY BIO 2 kg – BIO PLANET

    38,19 

    SKŁADNIKI
    ryż Basmati pełnoziarnisty* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).

    OPIS
    Ekologiczny ryż Basmati pełnoziarnisty charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. Ryż Basmati pełnoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1490 kJ / 351 kcal
    Tłuszcz – 2,2 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
    Węglowodany – 74 g
    w tym cukry – 1,4 g
    Białko – 7,8 g
    Sól – 0,03 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ DZIKI BIO 250 g – THE PLANET

    39,89 

    SKŁADNIKI
    ryż dziki* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).

    OPIS
    Ekologiczny ryż dziki charakteryzuje się zbożowym smakiem i orzechowym aromatem. Nadaje potrawom oryginalny wygląd i smak. Wyśmienicie nadaje się do dań egzotycznych i sałatek, doskonale komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 45 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1518 kJ / 358 kcal
    Tłuszcz – 1,1 g,
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g
    Węglowodany – 69 g,
    w tym cukry – 2,5 g
    Białko – 15 g
    Sól – 0,02 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ JAŚMINOWY BIAŁY BEZGLUTENOWY BIO 2 kg – THE PLANET

    36,39 

    SKŁADNIKI
    ekologiczny ryż jaśminowy biały 100 %.

    OPIS
    Ekologiczny ryż jaśminowy biały charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 minut.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1515 kJ / 357 kcal
    Tłuszcz – 0,7 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g
    Węglowodany – 80 g
    w tym cukry – 0,1 g
    Błonnik – 1,3 g
    Białko – 7,1 g
    Sól – 0,01 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ JAŚMINOWY PEŁNOZIARNISTY BIO 500 g – THE PLANET

    12,19 

    SKŁADNIKI
    ekologiczny ryż jaśminowy pełnoziarnisty 100 %.

    OPIS
    Ekologiczny ryż jaśminowy pełnoziarnisty charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1570 kJ / 371 kcal
    Tłuszcz – 3,2 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
    Węglowodany – 76 g
    w tym cukry – 0,7 g
    Błonnik – 3,6 g
    Białko – 7,4 g
    Sól – 0,01 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ JAŚMINOWY PEŁNOZIARNISTY BIO 1 kg – THE PLANET

    22,09 

    SKŁADNIKI
    ekologiczny ryż jaśminowy pełnoziarnisty 100 %.

    OPIS
    Ekologiczny ryż jaśminowy pełnoziarnisty charakteryzuje się delikatnym jaśminowym aromatem. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Doskonały do przygotowywania zarówno tradycyjnych potraw, jak również tych egzotycznych. Stanowi podstawę m.in. kuchni tajskiej. Polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz deserów.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1570 kJ / 371 kcal
    Tłuszcz – 3,2 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
    Węglowodany – 76 g
    w tym cukry – 0,7 g
    Błonnik – 3,6 g
    Białko – 7,4 g
    Sól – 0,01 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    AMARANTUS BIO 500 g – THE PLANET

    15,19 

    SKŁADNIKI
    ekologiczny amarantus 100 %.

    OPIS
    Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Doskonały do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukane na gęstym sicie ziarno amarantusa gotować w proporcji 1:2 (1 porcja amarantusa na 2 porcje wody) ok. 20 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna 1658 kJ/393 kcal
    Tłuszcz 7,0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,5 g
    Węglowodany 65 g
    w tym cukry 1,7 g
    Błonnik 7,0 g
    Białko 14 g
    Sól 0,01 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Produkt może zawierać: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, ORZECHY, NASIONA SEZAMU, soję.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    AMARANTUS BIO 1 kg – THE PLANET

    28,29 

    SKŁADNIKI
    ekologiczny amarantus 100 %.

    OPIS
    Ekologiczny amarantus jest jedną z najstarszych i najbardziej pożywnych roślin (pseudozbóż) uprawianych na świecie. Doskonały do porannej owsianki, do pieczenia chleba, ciast, zup i dań zbożowych.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukane na gęstym sicie ziarno amarantusa gotować w proporcji 1:2 (1 porcja amarantusa na 2 porcje wody) ok. 20 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna 1658 kJ/393 kcal
    Tłuszcz 7,0 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,5 g
    Węglowodany 65 g
    w tym cukry 1,7 g
    Błonnik 7,0 g
    Białko 14 g
    Sól 0,01 g

    INFORMACJA ALERGENNA
    Produkt może zawierać: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, ORZECHY, NASIONA SEZAMU, soję.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    BŁONNIK GRYCZANY BIO 400 g – BIO PLANET

    10,20 

    SKŁADNIKI
    ekologiczna mielona łuska gryczana 100 %.

    OPIS
    Ekologiczna mielona łuska gryczana to niezwykle ciekawy i cenny dodatek do diety! Cieszy się coraz większym zainteresowaniem na rynku spożywczym z uwagi na swoje cenne właściwości odżywcze. Polecamy jako dodatek do jogurtów, musli, płatków śniadaniowych, kefirów i różnych sosów. Przed spożyciem dokładnie wymieszać. Wysoka zawartość błonnika.

    UWAGA
    Zalecamy spożywać nie więcej niż 3 łyżeczki dziennie i zachować ostrożność w podawaniu dzieciom.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 807 kJ / 200 kcal
    Tłuszcz – 0,6 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g
    Węglowodany – 3,1 g
    w tym cukry – 0 g
    Błonnik – 82 g
    Białko – 4,5 g
    Sól – 0,02 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    KASZA ŁUBINOWA BIO 250 g – RAPUNZEL

    14,19 

    SKŁADNIKI
    ekologiczne nasiona słodkiego ŁUBINU, łuskane, poddane obróbce cieplnej.

    OPIS
    Słodki ŁUBIN jest idealną alternatywą dla mięsa czy SOI i jest niezwykle wszechstronny zarówno w daniach obiadowych, jak i słodkich.
    Można używać do sałatek, tabbouleh, jako nadzienie, owsianka lub jako substytut mięsa w sosie bolońskim i lasagne.
    Wysoka zawartość błonnika pokarmowego i białka.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Dla ok. 2-3 osób: Gotować 150 g kaszki łubinowej z 250 ml bulionu lub wody przez ok. 5-10 minut na średnim ogniu pod przykryciem, a następnie pozostawić na 10 minut do napęcznienia.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna: 1486 kJ/355 kcal
    Tłuszcz: 8,7 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9 g
    Węglowodany: 13 g
    w tym cukry: 2,7 g
    Błonnik: 27 g
    Białko: 43 g
    Sól: 0,09 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI LIOFILIZOWANY BIO 35 g – DARY NATURY

    7,09 

    SKŁADNIKI
    zakwas chlebowy ŻYTNI liofilizowany* (mąka ŻYTNIA*, woda). (* certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Zakwas chlebowy liofilizowany. Bez dodatku drożdży.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Przygotowanie zakwasu:
    1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40 °C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
    2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40 °C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12-20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
    W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowania około 3 bochenków chleba.

    UWAGA
    Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając do słoika 35 g mąki i 35 g letniej wody, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką lub patyczkiem.
    Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujmy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

    Przygotowanie chleba:
    1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
    2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 godziny w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
    3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 °C. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
    Wartość energetyczna: 1558 kJ/368 kcal
    Tłuszcz: 1,7 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
    Węglowodany: 83 g
    w tym cukry: 1,1 g
    Błonnik: 8,3 g
    Białko: 9,0 g
    Sól: 2,1 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ CZERWONY PEŁNOZIARNISTY BIO 500 g – THE PLANET

    13,49 

    SKŁADNIKI
    ryż czerwony pełnoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami. Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 40 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1489 kJ / 351 kcal
    Tłuszcz – 1,7 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g
    Węglowodany – 75 g,
    w tym cukry – 1,7 g
    Białko – 7,5 g
    Sól – 0,03 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ BRĄZOWY OKRĄGŁY BIO 2 kg – BIO PLANET

    38,79 

    SKŁADNIKI
    ryż okrągły pełnoziarnisty* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).

    OPIS
    Ekologiczny ryż okrągły pełnoziarnisty charakteryzuje się specyficznym aromatem i zapachem, dzięki którym harmonijnie współgra z wieloma potrawami. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Ryż okrągły polecamy do potraw typu risotto, zapiekanek ryżowych oraz sałatek.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna 1601 kJ/378 kcal
    Tłuszcz 2,8 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
    Węglowodany 79 g
    w tym cukry 0,8 g
    Błonnik 3,4 g
    Białko 7,5 g
    Sól 0,03 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
top
X