Wyświetlanie 13–24 z 91 wyników
KASZA ŁUBINOWA BIO 250 g – RAPUNZEL
14,19 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczne nasiona słodkiego ŁUBINU, łuskane, poddane obróbce cieplnej.OPIS
Słodki ŁUBIN jest idealną alternatywą dla mięsa czy SOI i jest niezwykle wszechstronny zarówno w daniach obiadowych, jak i słodkich.
Można używać do sałatek, tabbouleh, jako nadzienie, owsianka lub jako substytut mięsa w sosie bolońskim i lasagne.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego i białka.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dla ok. 2-3 osób: Gotować 150 g kaszki łubinowej z 250 ml bulionu lub wody przez ok. 5-10 minut na średnim ogniu pod przykryciem, a następnie pozostawić na 10 minut do napęcznienia.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1486 kJ/355 kcal
Tłuszcz: 8,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9 g
Węglowodany: 13 g
w tym cukry: 2,7 g
Błonnik: 27 g
Białko: 43 g
Sól: 0,09 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI LIOFILIZOWANY BIO 35 g – DARY NATURY
7,09 złQuick ViewSKŁADNIKI
zakwas chlebowy ŻYTNI liofilizowany* (mąka ŻYTNIA*, woda). (* certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Zakwas chlebowy liofilizowany. Bez dodatku drożdży.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowanie zakwasu:
1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40 °C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40 °C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12-20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowania około 3 bochenków chleba.UWAGA
Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając do słoika 35 g mąki i 35 g letniej wody, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką lub patyczkiem.
Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujmy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.Przygotowanie chleba:
1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 godziny w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 °C. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1558 kJ/368 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 83 g
w tym cukry: 1,1 g
Błonnik: 8,3 g
Białko: 9,0 g
Sól: 2,1 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.Qty:RYŻ BASMATI PEŁNOZIARNISTY BIO 2 kg – BIO PLANET
38,19 złQuick ViewSKŁADNIKI
ryż Basmati pełnoziarnisty* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).OPIS
Ekologiczny ryż Basmati pełnoziarnisty charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów. Ryż Basmati pełnoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1490 kJ / 351 kcal
Tłuszcz – 2,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
Węglowodany – 74 g
w tym cukry – 1,4 g
Białko – 7,8 g
Sól – 0,03 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ BRĄZOWY OKRĄGŁY BIO 2 kg – BIO PLANET
38,79 złQuick ViewSKŁADNIKI
ryż okrągły pełnoziarnisty* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).OPIS
Ekologiczny ryż okrągły pełnoziarnisty charakteryzuje się specyficznym aromatem i zapachem, dzięki którym harmonijnie współgra z wieloma potrawami. Zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Ryż okrągły polecamy do potraw typu risotto, zapiekanek ryżowych oraz sałatek.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1601 kJ/378 kcal
Tłuszcz 2,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
Węglowodany 79 g
w tym cukry 0,8 g
Błonnik 3,4 g
Białko 7,5 g
Sól 0,03 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:KASZA GRYCZANA NIEPALONA BEZGLUTENOWA BIO 500 g – BIO PLANET
11,09 złQuick ViewSKŁADNIKI
kasza gryczana niepalona* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Ekologiczna kasza gryczana niepalona jest najczęściej stosowana jako składnik obiadów w połączeniu z warzywami lub gulaszem oraz jako dodatek do zup, dań jednogarnkowych i pasztetów.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Kaszę gotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (1 porcja kaszy na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 20 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1659 kJ / 392 kcal
Tłuszcz – 2,7 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
Węglowodany – 75 g,
w tym cukry – 2,6 g
Białko – 12 g
Sól – 0,03 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ BASMATI PEŁNOZIARNISTY BIO 5 kg – HORECA
81,49 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczny ryż Basmati pełnoziarnisty 100 %.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
wartość energetyczna – 1511 kJ/357 kcal
Tłuszcz – 2,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
Węglowodany – 74 g
w tym cukry – 1,0 g
Błonnik – 8,3 g
Białko – 0 g
Sól – 0,03 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ TRÓJKOLOROWY BIO 500 g – BATOM
18,89 złQuick ViewSKŁADNIKI
ryż naturalny długoziarnisty*, ryż czerwony*, ryż dziki*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ryż przepłukać, dodać do wrzącej wody w stosunku 1:2 (na jedną porcję ryżu 2 porcje wody). Posolić. Gotować pod przykryciem 50-60 minut.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1458 kJ/344 kcal
Tłuszcz – 1,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,4 g
Węglowodany – 74 g
w tym cukry – 1,6 g
Błonnik – 1,5 g
Białko – 8,3 g
Sól – 0,04 gINFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZECHY i SEZAMZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ CZARNY PEŁNOZIARNISTY BIO 5 kg – HORECA
118,39 złQuick ViewSKŁADNIKI
ryż czarny pełnoziarnisty* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).OPIS
Ekologiczny ryż czarny pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykłym orzechowym aromatem, dzięki któremu harmonijnie współgra z wieloma egzotycznymi potrawami. Najlepiej komponuje się z dziczyzną, drobiem, rybami i owocami morza. Nadaje potrawom oryginalny wygląd i smak.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 40 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1489 kJ / 351 kcal
Tłuszcz – 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g
Węglowodany – 75 g
w tym cukry – 1,7 g
Białko – 7,5 g
Sól – 0,03 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ CZERWONY PEŁNOZIARNISTY BIO 5 kg – HORECA
89,59 złQuick ViewSKŁADNIKI
ryż czerwony pełnoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami. Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 40 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1489 kJ / 351 kcal
Tłuszcz – 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g
Węglowodany – 75 g,
w tym cukry – 1,7 g
Białko – 7,5 g
Sól – 0,03 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ BASMATI BIAŁY BEZGLUTENOWY BIO 500 g – THE PLANET
12,99 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczny ryż basmati biały 100 %.OPIS
Ekologiczny ryż basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1487 kJ / 350 kcal
Tłuszcz – 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g
Węglowodany -78 g
w tym cukry – 0,1 g
Błonnik – 1,6 g
Białko – 7,4 g
Sól – 0,03 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:SKIEŁKOWANA GRYKA RAW BEZGLUTENOWA BIO 250 g – GRIKSI
19,09 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczna skiełkowana i suszona kasza gryczana.OPIS
Wspaniały bezzbożowy dodatek do śniadaniowych musli, koktajli, smoothie i jogurtów. Może być dodawany do sałatek, zup, gulaszy, kanapek śniadaniowych, naleśników, ciast i ciastek, spożywać na surowo.
Wysoka zawartość magnezu. Źródło żelaza. Źródło białka. Niska zawartość tłuszczu.
Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Ważne jest prowadzenie zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1460 kJ/345 kcal
Tłuszcz: 2,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 63,6 g
w tym cukry: 2,2 g
Błonnik: 6,7 g
Białko: 13,7 g
Sól: <0,01 g
Magnez: 270 mg (72 %)*
Żelazo: 2,78 mg (20 %)*
* dzienna referencyjna wartość spożyciaZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:MUSLI ZE SKIEŁKOWANĄ GRYKĄ I ŻURAWINĄ RAW BEZGLUTENOWE BIO 200 g – GRIKSI
17,79 złQuick ViewSKŁADNIKI
skiełkowana kasza gryczana* 60 %, nasiona słonecznika*, suszona żurawina* 12 % (żurawina* 60 %, koncentrat soku jabłkowego*, olej słonecznikowy*), rodzynki*, prażone ORZESZKI ZIEMNE*. (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Idealne na śniadanie, kolację oraz w formie przekąski. W połączeniu z mlekiem, napojem roślinnym czy jogurtem stworzysz zdrowe danie, urzekające smakiem i różnorodnością – dla Ciebie i Twojej rodziny!
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Źródło białka. Niska zawartość tłuszczów nasyconych.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1618 kJ/386 kcal
Tłuszcz: 12 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,0 g
Węglowodany: 57 g
w tym cukry: 15 g
Błonnik: 6,0 g
Białko: 13 g
Sól: 0 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty: