Wyświetlanie 1–12 z 21 wyników
-
ZESTAW CEREMONIALNY DO MATCHY DOBU – MOYA MATCHA
257,80 złOPIS
Tradycyjny zestaw do przygotowywania matchy. W zestawie:
– Ekologiczna herbata Moya Matcha Tradycyjna 30 g
– Matchawan – ceramiczna miseczka do matchy
– Chasen – bambusowa miotełka do matchy
– Podstawka pod Chasen
– Chashaku – bambusowa łyżeczka do matchyDoskonały prezent dla miłośników Japonii i adeptów drogi herbaty „chado”.
MOYA MATCHA TRADYCYJNA
Moya Matcha Tradycyjna posiada intensywnie zieloną barwą, dobrze zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Pozyskuje się ją z wyłącznie pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu zabiegowi liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny oraz nabierają intensywnego zielonego koloru. Zaraz po zebraniu, liście są delikatnie parowane, suszone i ścierane na drobny proszek po oddzieleniu liści od łodyg.MATCHAWAN
Matchawan został wykonany ręcznie na kole garncarskim z szarej gliny z delikatnym dodatkiem szamotu i szkliwa z glazury wykonanego zgodnie z wielowiekową japońską tradycją.
Matchawan jest tradycyjnym narzędziem wykorzystywanym w japońskiej ceremonii herbacianej. Jest to również zdecydowanie najwygodniejsze naczynie do picia matchy, którą najlepiej utrzepywać bambusową miotełką (tzw. chasenem). Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza.
Pojemność: 400 ml
Wysokość: ok. 7,5 cm
Średnica: ok. 10 cm.Wykonane ręcznie może zatem delikatnie odbiegać od tego na zdjęciu. Naczynie można myć w zmywarce.
BAMBUSOWA MIOTEŁKA DO MATCHY CHASEN
Tradycyjna japońska miotełka do spieniania herbaty matcha. Miotełka wykonana jest z jednego kawałka bambusa, gdzie precyzyjne nacięcia i odpowiednie wiązanie bawełnianą nicią tworzy delikatne wąsy, które poprzez odpowiednie uformowanie tworzą jaspisową piankę w trakcie ubijania matchy. Za pomocą chasena wykonujemy w miseczce ruchy przypominające literę W lub M. Pozwala to dobrze połączyć matchę z wodą tworząc zawiesinę, a na powierzchni herbaty powinien pojawić się kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest możliwe dzięki elastycznym bambusowym szczecinkom miotełki chasen. Szczecinki te w ich dolnej części są delikatnie wygięte, a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką.PODSTAWKA POD CHASEN
Podstawka pod chasen to nie tylko piękny element tradycyjnego japońskiego zestawu matchy do ceremonii herbacianej. To praktyczne narzędzie, które pomaga utrzymać delikatne wąsy chasenu w idealnym kształcie zapewniając mu długowieczność. Podstawka wykonana jest z czarnej, lśniącej porcelany.ŁYŻECZKA CHASHAKU
Chashaku to łyżeczka, która służy do nakładania matchy. Oryginalnie wykonana jest z drewna bambusowego. Wykorzystywana w tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej do nabierania sproszkowanej herbaty. Pozwala nam precyzyjnie nabrać potrzebną ilość matchy. Herbatę matcha przygotowuje się inaczej niż inne rodzaje herbaty a używanie łyżeczki chashaku przybliża nas do tradycyjnej ceremonii.Qty: -
CHASEN – MIOTEŁKA BAMBUSOWA DO MATCHY 48 g – MATCHA MAGIC
50,49 złSKŁADNIKI
bambusOPIS
Tradycyjna miotełka używana podczas japońskiej ceremonii herbacianej, do spieniania herbaty matcha.
Miotełka zwana także pędzelkiem jest wykonana ręcznie z jednego kawałka odmiany bambusa. Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką.
Chasen najlepiej sprawdzi się z czarką do przygotowywania i picia matchy. Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80°C.Wskazówki do ubijania matchy: Ubijanie matchy najlepiej zacząć powoli, delikatnie szorując wąsami chasenu po dnie czarki, pozwala to dobrze zmieszać całą matchę z wodą. Potem przenosimy chasen wyżej, bliżej powierzchni i zaczynamy bardziej energiczne ruchy przypominające literę W lub M przez ok. 10-20 sek.
Warto pamiętać żeby w trakcie mieszania pracować samym nadgarstkiem a nie całą ręką, która szybciej się męczy. Na powierzchni powinien szybko pojawić się cienki kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest właśnie możliwe dzięki dużej liczbie elastycznych bambusowych wąsów. Czym więcej wąsów w chasenie tym łatwiej uzyskamy tzw. „jaspisowy mus” czyli idealną warstwę pianki.
Dla uzyskania najlepszego efektu miotełkę powinno się zmoczyć w gorącej wodzie przed użyciem i opłukać po wykorzystaniu. Chasen kurczy się przy wysychaniu, staje się wtedy kruchy i podatny na uszkodzenia dlatego warto przechowywać go na specjalnej podstawce naoshi.UWAGA
Nie należy myć w zmywarce!ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywanie chasenu na specjalnej podstawce pomaga zapewnić mu dłuższe życie i zachować odpowiedni kształt. Nie należy natomiast zamykać chasenu w plastikowym opakowaniu ani w żadnym innym szczelnym pojemniku, może to spowodować niezamierzone pojawienie się pleśni na bambusowym trzonku.Qty: -
ZESTAW SZTUĆCÓW Z TWORZYWA PLA LINE ART CUTLERY – CHIC-MIC
38,29 złOPIS
– Tworzywo PLA to polimer pochodzenia naturalnego, który pozyskuje się z kukurydzy i trzciny cukrowej i jest to jeden z najpopularniejszych dziś bioplastików
– Bioplastik stanowi idealną alternatywę dla tworzyw sztucznych
– Zestaw sztućców dla jednej osoby, który składa się z widelca, noża oraz łyżki (16 cm)
– Sztućce umieszczone są w pojemniku, dzięki czemu zawsze będą w jednym miejscu i nie pogubią się. Dzięki kompaktowemu, lekkiemu opakowaniu, zestaw można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik
– Nadaje się do recyklingu i kompostowania przemysłowego
– Nie zawiera melaminy i BPA
– Można myć w zmywarce
– Pojemnik zamykany silikonową pokrywką
– Produkt wielokrotnego użytkuQty: -
PAŁECZKI DO JEDZENIA ZE STALI NIERDZEWNEJ SREBRNE PREMIUM – ZUZII
38,70 złOPIS
– Pałeczki wielokrotnego użytku zapakowane w eleganckie etui
– Wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej
– Trwałe i łatwe w użyciu
– Długość pałeczek – 23,5 cm
– Każda z pałeczek na rękojeści posiada inny, szykowny grawer
– Zestaw zawiera pałeczki w kolorze srebrnym
– Można myć w zmywarce
– Idealne jako stylowy prezent na różne okazjeQty: -
PAŁECZKI DO JEDZENIA ZE STALI NIERDZEWNEJ ZŁOTE PREMIUM – ZUZII
47,99 złOPIS
– Pałeczki wielokrotnego użytku zapakowane w eleganckie etui
– Wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej
– Trwałe i łatwe w użyciu
– Długość pałeczek – 23,5 cm
– Każda z pałeczek na rękojeści posiada inny, szykowny grawer
– Zestaw zawiera pałeczki w kolorze złotym
– Zalecamy mycie ręczne
– Idealne na stylowy prezent na różne okazjeQty: -
PAŁECZKI DO JEDZENIA ZE STALI NIERDZEWNEJ ZŁOTE – ZUZII
37,59 złOPIS
– Pałeczki wielokrotnego użytku
– Wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej
– Długość pałeczek – 23,5 cm
– Trwałe i łatwe w użyciu
– Zestaw zawiera pałeczki w kolorze złotym
– Zalecamy mycie ręczne
– Idealne na stylowy prezent na różne okazjeQty: -
BOMBILLA / BOMBA BRAZYLIJSKA 23 cm (STAL NIERDZEWNA) + CZYŚCIK – PIZCA DEL MUNDO
160,39 złOPIS
Długość: 23 cm
Materiał: stal niklowana i chromowana
System filtracji: dziurki
Ręcznie wykonana w niewielkiej manufakturze w okolicach Kurytyby, brazylijskim stanie Parana.
Klasyczna bomba brazylijska, idealna do chimarao. Jest to trwała bombilla, posiada sprawdzony system filtracyjny.
Uniwersalne urządzenie, nadające się również do picia herbaty liściastej i ziół. Wyposażone w duży pierścień chłodzący.
Zestaw zawiera szczotkę do czyszczenia.Qty: -
TRADYCYJNY NÓŻ JAPOŃSKI NAKIRI DO KROJENIA WARZYW I SIEKANIA ZIÓŁ 1 szt. (250 g) – TERRASANA
361,99 złSKŁAD
stal nierdzewna, drewniany uchwytOPIS
Nóż Nakiri to profesjonalny nóż kuchenny, wykonany z dwóch rodzajów japońskiej stali nierdzewnej. Rdzeń ostrza to molibdenowo – wanadowa stal nierdzewna AUS-8A, zaś obie strony ostrza pokryte są stalą nierdzewną SUS405.
Dzięki temu nóż jest bardzo ostry, odporny na rdzę i korozję, zaś ponowne naostrzenie nie stanowi większego problemu
Nakiri to prostokątny nóż japoński. W Japonii używa się go głównie do krojenia warzyw i siekania drobno ziół. Odpowiedni zarówno dla osób praworęcznych jak i leworęcznych.SPOSÓB UŻYCIA
Po każdym użyciu nóż najlepiej jest od razu umyć. Resztki jedzenia, a dokładniej zawarte w nim kwasy mogą z czasem uszkodzić nóż. Szybkie pozbycie się zanieczyszczeń znacząco wydłuży żywotność noża.
Nóż należy myć ręcznie, może to znacząco wydłużyć żywotność noża. Warto poświęcić tę chwilę aby cieszyć się nożami do dwóch razy dłużej!Ostrzenie noża:
Osełką – Trzymaj nóż mocno w miejscu i kilkakrotnie przesuwaj osełkę w górę i w dół noża.
Ceramiczną ostrzałką do noży – Przełóż nóż kilka razy przez ostrzałkę.WYMIARY:
Długość całkowita noża – 30,5 cm.
Długość ostrza – 18 cm.UWAGA
– Ostrze jest włożone do rękojeści. Upewnij się, że uchwyt jest dobrze zamocowany. Jeśli nie jest stabilny, uderz młotkiem spód rękojeści.
– Przed użyciem sprawdź czy ostrze nie ma pęknięć. Jeśli są pęknięcia, mogą one spowodować wyszczerbienie lub złamanie ostrza.
– Używaj innego noża do krojenia zamrożonego jedzenia. Zawsze używaj noża zgodnie z jego przeznaczeniem.
– Nie podgrzewaj noża na otwartym ogniu. Trzymaj go z dala od źródeł ciepła (może to zmiękczyć nóż lub uszkodzić rączkę).
– Nie wkładać noża do zmywarki, mikrofali i piekarnika.
– Trzymać nóż poza zasięgiem dzieci.
– Zawsze używaj noża na desce do krojenia.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.Qty: -
TRADYCYJNY MOŹDZIERZ JAPOŃSKI SURIBACHI + TŁUCZEK SURIKOGI 1 szt. (715 g) – TERRASANA
92,89 złOPIS
W skład zestawu wchodzi Suribachi i Surikogi.
Suribachi to w dosłownym tłumaczeniu – „miska do mielenia”, która służy do kruszenia i przygotowywania mieszanek aromatycznych ziół i nasion nie tylko w kuchni azjatyckiej. Ma tradycyjny japoński kształt oraz nieszkliwione, prążkowane wnętrze, które zwiększa efektywność podczas ścierania przypraw. Na zewnątrz brązowa, szkliwiona ceramika. Podwyższone krawędzie ułatwiają trzymanie, a rozszerzona podstawa zapewnia stabilność.Surikogi to drewniany tłuczek.
Brązowy moździerz w połączeniu z jasnym tłuczkiem nadaje zestawowi ponadczasowy urok. Stanowi wyśmienity prezent dla każdego kucharza, pasjonata kuchni japońskiej, chińskiej lub tajskiej.Moździerz można myć w zmywarce, tłuczek należy myć ręcznie.
Wymiary moździerza:
średnica: 15 cm
wysokość: 7 cmWymiary tłuczka:
długość: 18 cmZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty: -
DESKA DO KROJENIA Z TWORZYWA PLA LOVE – CHIC-MIC
30,39 złOPIS
– Tworzywo PLA to polimer pochodzenia naturalnego, który pozyskuje się z kukurydzy i trzciny cukrowej i jest to jeden z najpopularniejszych dziś bioplastików. Bioplastik stanowi idealną alternatywę dla tworzyw sztucznych
– Nadaje się do recyklingu i kompostowania przemysłowego. Nie zawiera melaminy i BPA
– Można myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej
– Wyprodukowano w sposób przyjazny dla klimatu
– Wymiary 23,5 x14,5 cmQty: