ZESTAW CEREMONIALNY DO MATCHY DOBU – MOYA MATCHA

PRZYBORY KUCHENNE

Wyświetlanie 1–12 z 21 wyników

  • 0 out of 5

    ZESTAW CEREMONIALNY DO MATCHY DOBU – MOYA MATCHA

    257,80 

    OPIS
    Tradycyjny zestaw do przygotowywania matchy. W zestawie:
    – Ekologiczna herbata Moya Matcha Tradycyjna 30 g
    – Matchawan – ceramiczna miseczka do matchy
    – Chasen – bambusowa miotełka do matchy
    – Podstawka pod Chasen
    – Chashaku – bambusowa łyżeczka do matchy

    Doskonały prezent dla miłośników Japonii i adeptów drogi herbaty „chado”.

    MOYA MATCHA TRADYCYJNA
    Moya Matcha Tradycyjna posiada intensywnie zieloną barwą, dobrze zbalansowany gorzko-słodki smak i delikatny herbaciany posmak. Pozyskuje się ją z wyłącznie pierwszego i drugiego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu zabiegowi liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny oraz nabierają intensywnego zielonego koloru. Zaraz po zebraniu, liście są delikatnie parowane, suszone i ścierane na drobny proszek po oddzieleniu liści od łodyg.

    MATCHAWAN
    Matchawan został wykonany ręcznie na kole garncarskim z szarej gliny z delikatnym dodatkiem szamotu i szkliwa z glazury wykonanego zgodnie z wielowiekową japońską tradycją.
    Matchawan jest tradycyjnym narzędziem wykorzystywanym w japońskiej ceremonii herbacianej. Jest to również zdecydowanie najwygodniejsze naczynie do picia matchy, którą najlepiej utrzepywać bambusową miotełką (tzw. chasenem). Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80 stopni Celsjusza.
    Pojemność: 400 ml
    Wysokość: ok. 7,5 cm 
    Średnica: ok. 10 cm.

    Wykonane ręcznie może zatem delikatnie odbiegać od tego na zdjęciu. Naczynie można myć w zmywarce.

    BAMBUSOWA MIOTEŁKA DO MATCHY CHASEN
    Tradycyjna japońska miotełka do spieniania herbaty matcha. Miotełka wykonana jest z jednego kawałka bambusa, gdzie precyzyjne nacięcia i odpowiednie wiązanie bawełnianą nicią tworzy delikatne wąsy, które poprzez odpowiednie uformowanie tworzą jaspisową piankę w trakcie ubijania matchy. Za pomocą chasena wykonujemy w miseczce ruchy przypominające literę W lub M. Pozwala to dobrze połączyć matchę z wodą tworząc zawiesinę, a na powierzchni herbaty powinien pojawić się kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest możliwe dzięki elastycznym bambusowym szczecinkom miotełki chasen. Szczecinki te w ich dolnej części są delikatnie wygięte, a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką.

    PODSTAWKA POD CHASEN
    Podstawka pod chasen to nie tylko piękny element tradycyjnego japońskiego zestawu matchy do ceremonii herbacianej. To praktyczne narzędzie, które pomaga utrzymać delikatne wąsy chasenu w idealnym kształcie zapewniając mu długowieczność. Podstawka wykonana jest z czarnej, lśniącej porcelany.

    ŁYŻECZKA CHASHAKU
    Chashaku to łyżeczka, która służy do nakładania matchy. Oryginalnie wykonana jest z drewna bambusowego. Wykorzystywana w tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej do nabierania sproszkowanej herbaty. Pozwala nam precyzyjnie nabrać potrzebną ilość matchy. Herbatę matcha przygotowuje się inaczej niż inne rodzaje herbaty a używanie łyżeczki chashaku przybliża nas do tradycyjnej ceremonii.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    DESKA DO KROJENIA Z TWORZYWA PLA BRUDNY RÓŻ – CHIC-MIC

    27,39 

    OPIS
    – Tworzywo PLA to polimer pochodzenia naturalnego, który pozyskuje się z kukurydzy i trzciny cukrowej i jest to jeden z najpopularniejszych dziś bioplastików. Bioplastik stanowi idealną alternatywę dla tworzyw sztucznych
    – Nadaje się do recyklingu i kompostowania przemysłowego. Nie zawiera melaminy i BPA
    – Można myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej
    – Wyprodukowano w sposób przyjazny dla klimatu
    – Wymiary 23,5 x14,5 cm

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    DESKA DO KROJENIA Z TWORZYWA PLA POMARAŃCZOWA – CHIC-MIC

    27,39 

    OPIS
    – Tworzywo PLA to polimer pochodzenia naturalnego, który pozyskuje się z kukurydzy i trzciny cukrowej i jest to jeden z najpopularniejszych dziś bioplastików. Bioplastik stanowi idealną alternatywę dla tworzyw sztucznych
    – Nadaje się do recyklingu i kompostowania przemysłowego. Nie zawiera melaminy i BPA
    – Można myć w zmywarce i używać w kuchence mikrofalowej
    – Wyprodukowano w sposób przyjazny dla klimatu
    – Wymiary 23,5 x14,5 cm

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    ZESTAW SZTUĆCÓW Z TWORZYWA PLA – CHIC-MIC

    38,29 

    OPIS
    – Tworzywo PLA to polimer pochodzenia naturalnego, który pozyskuje się z kukurydzy i trzciny cukrowej i jest to jeden z najpopularniejszych dziś bioplastików
    – Bioplastik stanowi idealną alternatywę dla tworzyw sztucznych
    – Zestaw sztućców dla jednej osoby, który składa się z widelca, noża oraz łyżki (16 cm)
    – Sztućce umieszczone są w pojemniku, dzięki czemu zawsze będą w jednym miejscu i nie pogubią się. Dzięki kompaktowemu, lekkiemu opakowaniu, zestaw można zabrać ze sobą do pracy, szkoły, czy na piknik
    – Nadaje się do recyklingu i kompostowania przemysłowego
    – Nie zawiera melaminy i BPA
    – Można myć w zmywarce
    – Pojemnik zamykany silikonową pokrywką
    – Produkt wielokrotnego użytku

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    MOŹDZIERZ JAPOŃSKI TRADYCYJNY SURIBACHI + TŁUCZEK SURIKOGI 1 szt. (715 g) – TERRASANA

    83,18 

    OPIS
    W skład zestawu wchodzi Suribachi i Surikogi.
    Suribachi to w dosłownym tłumaczeniu – „miska do mielenia”, która służy do kruszenia i przygotowywania mieszanek aromatycznych ziół i nasion nie tylko w kuchni azjatyckiej. Ma tradycyjny japoński kształt oraz nieszkliwione, prążkowane wnętrze, które zwiększa efektywność podczas ścierania przypraw. Na zewnątrz brązowa, szkliwiona ceramika. Podwyższone krawędzie ułatwiają trzymanie, a rozszerzona podstawa zapewnia stabilność.

    Surikogi to drewniany tłuczek.
    Brązowy moździerz w połączeniu z jasnym tłuczkiem nadaje zestawowi ponadczasowy urok. Stanowi wyśmienity prezent dla każdego kucharza, pasjonata kuchni japońskiej, chińskiej lub tajskiej.

    Moździerz można myć w zmywarce, tłuczek należy myć ręcznie.

    Wymiary moździerza:
    średnica: 15 cm
    wysokość: 7 cm

    Wymiary tłuczka:
    długość: 18 cm

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    BOMBILLA / BOMBA BRAZYLIJSKA 23 cm (STAL NIERDZEWNA) + CZYŚCIK – PIZCA DEL MUNDO

    98,09 

    OPIS
    Długość: 23 cm
    Materiał: stal niklowana i chromowana
    System filtracji: dziurki
    Ręcznie wykonana w niewielkiej manufakturze w okolicach Kurytyby, brazylijskim stanie Parana.
    Klasyczna bomba brazylijska, idealna do chimarao. Jest to trwała bombilla, posiada sprawdzony system filtracyjny.
    Uniwersalne urządzenie, nadające się również do picia herbaty liściastej i ziół. Wyposażone w duży pierścień chłodzący.
    Zestaw zawiera szczotkę do czyszczenia.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    SASZETKI DO PARZENIA HERBATY ROZMIAR 2 – MAŁE (100 szt.) – LEBENSBAUM

    19,99 

    SKŁADNIKI
    papier niebielony

    OPIS
    Papierowe filtry do parzenia herbaty o wysokiej wytrzymałości na rozdarcie.
    Opakowanie zawiera 100 saszetek.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    PAŁECZKI DO JEDZENIA ZE STALI NIERDZEWNEJ SREBRNE PREMIUM – ZUZII

    38,79 

    OPIS
    – Pałeczki wielokrotnego użytku zapakowane w eleganckie etui
    – Wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej
    – Trwałe i łatwe w użyciu
    – Długość pałeczek – 23,5 cm
    – Każda z pałeczek na rękojeści posiada inny, szykowny grawer
    – Zestaw zawiera pałeczki w kolorze srebrnym
    – Można myć w zmywarce
    – Idealne jako stylowy prezent na różne okazje

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    CHASEN – MIOTEŁKA BAMBUSOWA DO MATCHY 48 g – MATCHA MAGIC

    48,70 

    SKŁADNIKI
    bambus

    OPIS
    Tradycyjna miotełka używana podczas japońskiej ceremonii herbacianej, do spieniania herbaty matcha.
    Miotełka zwana także pędzelkiem jest wykonana ręcznie z jednego kawałka odmiany bambusa. Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką.
    Chasen najlepiej sprawdzi się z czarką do przygotowywania i picia matchy. Pionowe ścianki czarki i szerokie dno pozwalają łatwo i wygodnie „utrzepać” matchę w wodzie i szybko uzyskać warstwę pianki powierzchni. Należy pamiętać, że temperatura wody, w której przygotowywane jest matcha nie powinna przekraczać 80°C.

    Wskazówki do ubijania matchy: Ubijanie matchy najlepiej zacząć powoli, delikatnie szorując wąsami chasenu po dnie czarki, pozwala to dobrze zmieszać całą matchę z wodą. Potem przenosimy chasen wyżej, bliżej powierzchni i zaczynamy bardziej energiczne ruchy przypominające literę W lub M przez ok. 10-20 sek.
    Warto pamiętać żeby w trakcie mieszania pracować samym nadgarstkiem a nie całą ręką, która szybciej się męczy. Na powierzchni powinien szybko pojawić się cienki kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest właśnie możliwe dzięki dużej liczbie elastycznych bambusowych wąsów. Czym więcej wąsów w chasenie tym łatwiej uzyskamy tzw. „jaspisowy mus” czyli idealną warstwę pianki.
    Dla uzyskania najlepszego efektu miotełkę powinno się zmoczyć w gorącej wodzie przed użyciem i opłukać po wykorzystaniu. Chasen kurczy się przy wysychaniu, staje się wtedy kruchy i podatny na uszkodzenia dlatego warto przechowywać go na specjalnej podstawce naoshi.

    UWAGA
    Nie należy myć w zmywarce!

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywanie chasenu na specjalnej podstawce pomaga zapewnić mu dłuższe życie i zachować odpowiedni kształt. Nie należy natomiast zamykać chasenu w plastikowym opakowaniu ani w żadnym innym szczelnym pojemniku, może to spowodować niezamierzone pojawienie się pleśni na bambusowym trzonku.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    SASZETKI DO PARZENIA HERBATY ROZMIAR 4 – DUŻE (100 szt.) – LEBENSBAUM

    25,99 

    SKŁADNIKI
    papier niebielony

    OPIS
    Papierowe filtry do parzenia herbaty o wysokiej wytrzymałości na rozdarcie.
    Opakowanie zawiera 100 saszetek.

    Dodaj do koszyka
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    PAŁECZKI BAMBUSOWE (HASHI) DO SUSHI I DAŃ AZJATYCKICH (10 par) – TERRASANA

    17,00 

    SKŁADNIKI
    bambus

    OPIS
    Pałeczki wykonane z drewna bambusowego, które jest wytrzymałe i ma wysoką odporność na złamanie. Bambus jest też surowcem odnawialnym, który jest w pełni biodegradowalny i nadaje się do kompostowania, jest zatem jednym z najlepszych ekologicznych materiałów. Pałeczki wykonane z tego materiału nadają się do kontaktu z żywnością, nie posiadają smaku ani zapachu, przez co nie wpływają na smak potraw. Pałeczki bambusowe są idealne dla
    – miłośników orientalnych potraw, na domowe imprezy, oraz na piknik w
    plenerze lub ogrodzie
    – do podawania różnego typu potraw w szczególności kuchni azjatyckiej
    – doskonałe do gastronomii, cateringu czy food trucków

    Dowiedz się więcej
    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    TRADYCYJNY NÓŻ JAPOŃSKI SANTOKU UNIWERSALNY 1 szt. (250 g) – TERRASANA

    401,20 

    SKŁAD
    stal nierdzewna, drewniany uchwyt

    OPIS
    Nóż Santoku to profesjonalny nóż kuchenny, wykonany z dwóch rodzajów japońskiej stali nierdzewnej. Rdzeń ostrza to molibdenowo – wanadowa stal nierdzewna AUS-8A, zaś obie strony ostrza pokryte są stalą nierdzewną SUS405. Dzięki temu nóż jest bardzo ostry, odporny na rdzę i korozję, zaś ponowne naostrzenie nie stanowi większego problemu.
    Uniwersalny nóż do różnorodnego zastosowania. Sprawdza się do krojenia mięsa, RYB i warzyw. Odpowiedni zarówno dla osób praworęcznych jak i leworęcznych.

    SPOSÓB UŻYCIA
    Po każdym użyciu nóż najlepiej jest od razu umyć. Resztki jedzenia, a dokładniej zawarte w nim kwasy mogą z czasem uszkodzić nóż. Szybkie pozbycie się zanieczyszczeń znacząco wydłuży żywotność noża.
    Nóż należy myć ręcznie, może to znacząco wydłużyć żywotność noża. Warto poświęcić tę chwilę aby cieszyć się nożami do dwóch razy dłużej!

    Ostrzenie noża:
    Osełką – Trzymaj nóż mocno w miejscu i kilkakrotnie przesuwaj osełkę w górę i w dół noża.
    Ceramiczną ostrzałką do noży – Przełóż nóż kilka razy przez ostrzałkę.

    WYMIARY:
    Długość całkowita noża – 30,5 cm.
    Długość ostrza – 18 cm.

    UWAGA
    – Ostrze jest włożone do rękojeści. Upewnij się, że uchwyt jest dobrze zamocowany. Jeśli nie jest stabilny, uderz młotkiem spód rękojeści.
    – Przed użyciem sprawdź czy ostrze nie ma pęknięć. Jeśli są pęknięcia, mogą one spowodować wyszczerbienie lub złamanie ostrza.
    – Używaj innego noża do krojenia zamrożonego jedzenia. Zawsze używaj noża zgodnie z jego przeznaczeniem.
    – Nie podgrzewaj noża na otwartym ogniu. Trzymaj go z dala od źródeł ciepła (może to zmiękczyć nóż lub uszkodzić rączkę).
    – Nie wkładać noża do zmywarki, mikrofali i piekarnika.
    – Trzymać nóż poza zasięgiem dzieci.
    – Zawsze używaj noża na desce do krojenia.

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym miejscu.

    Dowiedz się więcej
    Quick View
    Qty:
top
X