QUINOA BIAŁA (KOMOSA RYŻOWA) BEZGLUTENOWA BIO 1 kg – BIO PLANET

ZBOŻA I PSEUDOZBOŻA

Wyświetlanie 1–12 z 57 wyników

  • 0 out of 5

    QUINOA BIAŁA (KOMOSA RYŻOWA) BEZGLUTENOWA BIO 1 kg – BIO PLANET

    36,63 

    SKŁADNIKI
    ekologiczna quinoa biała (komosa ryżowa)* 100 %.

    OPIS
    Ekologiczna quinoa biała, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1638 kJ / 388 kcal
    Tłuszcz – 6,8 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
    Węglowodany – 68 g
    w tym cukry – 0 g
    Błonnik – 4,8 g
    Białko – 12 g
    Sól – 0 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI LIOFILIZOWANY BIO 35 g – DARY NATURY

    7,26 

    SKŁADNIKI
    zakwas chlebowy ŻYTNI liofilizowany* (mąka ŻYTNIA*, woda). (* certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Zakwas chlebowy liofilizowany. Bez dodatku drożdży.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Przygotowanie zakwasu:
    1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40 °C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
    2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40 °C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12-20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
    W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowania około 3 bochenków chleba.

    UWAGA
    Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając do słoika 35 g mąki i 35 g letniej wody, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką lub patyczkiem.
    Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujmy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.

    Przygotowanie chleba:
    1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
    2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 godziny w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
    3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 °C. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
    Wartość energetyczna: 1558 kJ/368 kcal
    Tłuszcz: 1,7 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
    Węglowodany: 83 g
    w tym cukry: 1,1 g
    Błonnik: 8,3 g
    Białko: 9,0 g
    Sól: 2,1 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    QUINOA BIAŁA (KOMOSA RYŻOWA) BEZGLUTENOWA BIO 500 g – THE PLANET

    19,76 

    SKŁADNIKI
    ekologiczna quinoa biała (komosa ryżowa) 100 %.

    OPIS
    Ekologiczna quinoa biała, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    ziarno quinoa przepłukać na sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 15 min. Posolić pod koniec gotowania.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna 1546 kJ/367 kcal
    Tłuszcz 6,5 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
    Węglowodany 60 g
    w tym cukry 6,8 g
    Błonnik 7,2 g
    Białko 14 g
    Sól 0,09 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ CZERWONY PEŁNOZIARNISTY BIO 5 kg – HORECA (BIO PLANET)

    90,27 

    SKŁADNIKI
    ryż czerwony pełnoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami. Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 40 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1486 kJ / 351 kcal
    Tłuszcz – 2,2 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g
    Węglowodany – 74 g,
    w tym cukry – 1,7 g
    Błonnik – 3,0 g
    Białko – 7,2 g
    Sól – 0 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ BASMATI PEŁNOZIARNISTY BIO 5 kg – HORECA (BIO PLANET)

    88,96 

    SKŁADNIKI
    ekologiczny ryż basmati pełnoziarnisty 100 %.

    OPIS
    Ekologiczny ryż basmati pełnoziarnisty charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
    Ryż basmati pełnoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1511 kJ / 357 kcal
    Tłuszcz – 2,6 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
    Węglowodany – 74 g
    w tym cukry – 1,0 g
    Błonnik – 3,0 g
    Białko – 8,3 g
    Sól – 0,03 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ CZERWONY PEŁNOZIARNISTY BIO 500 g – THE PLANET

    13,61 

    SKŁADNIKI
    ryż czerwony pełnoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami. Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 40 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1486 kJ / 351 kcal
    Tłuszcz – 2,2 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g
    Węglowodany – 74 g,
    w tym cukry – 1,7 g
    Błonnik – 3,0 g
    Białko – 7,2 g
    Sól – 0 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY BEZGLUTENOWY BIO 1 kg – THE PLANET

    15,70 

    SKŁADNIKI
    ryż brązowy długoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Ryż brązowy polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz dań egzotycznych.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 60 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1526 kJ / 360 kcal
    Tłuszcz – 3,4 g,
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
    Węglowodany – 73 g,
    w tym cukry – 0 g
    Błonnik – 2,5 g
    Białko – 8,2 g
    Sól – 0,02 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY BEZGLUTENOWY BIO 500 g – THE PLANET

    9,16 

    SKŁADNIKI
    ryż brązowy długoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Ryż brązowy polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz dań egzotycznych.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 60 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1526 kJ / 360 kcal
    Tłuszcz – 3,4 g,
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
    Węglowodany – 73 g,
    w tym cukry – 0 g
    Błonnik – 2,5 g
    Białko – 8,2 g
    Sól – 0,02 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ BIAŁY OKRĄGŁY BIO 500 g – THE PLANET

    11,00 

    SKŁADNIKI
    ekologiczny ryż biały okrągły 100 %.

    OPIS
    Ekologiczny ryż biały okrągły charakteryzuje się subtelnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Doskonały do risotto, sushi i sałatek.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1481 kJ / 349 kcal
    Tłuszcz – 0,5 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g
    Węglowodany – 79 g
    w tym cukry – 0,2 g
    Błonnik – 1,1 g
    Białko – 6,5 g
    Sól – 0,01 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ BASMATI PEŁNOZIARNISTY BIO 500 g – THE PLANET

    13,08 

    SKŁADNIKI
    ekologiczny ryż basmati pełnoziarnisty 100 %.

    OPIS
    Ekologiczny ryż basmati pełnoziarnisty charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
    Ryż basmati pełnoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1511 kJ / 357 kcal
    Tłuszcz – 2,6 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
    Węglowodany – 74 g
    w tym cukry – 1,0 g
    Błonnik – 3,0 g
    Białko – 8,3 g
    Sól – 0,03 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    QUINOA TRÓJKOLOROWA BIO 500 g – THE PLANET

    20,40 

    SKŁADNIKI
    quinoa biała*, quinoa czerwona*, quinoa czarna* (*certyfikowany składnik ekologiczny)

    OPIS
    Ekologiczna quinoa trójkolorowa z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna 1639 kJ/385 kcal
    Tłuszcz 3,8 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,5 g
    Węglowodany 70 g
    w tym cukry 1,9 g
    Błonnik 8,8 g
    Białko 13 g
    Sól 0 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Quick View
    Qty:
  • 0 out of 5

    RYŻ BASMATI BIAŁY BEZGLUTENOWY BIO 500 g – THE PLANET

    13,08 

    SKŁADNIKI
    Ryż Basmati biały* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).

    OPIS
    Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
    Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.

    WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
    Wartość energetyczna – 1487 kJ / 350 kcal
    Tłuszcz – 0,6 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g
    Węglowodany -78 g,
    w tym cukry – 0,1 g
    Błonnik – 1,6 g
    Białko – 7,4 g
    Sól – 0,03 g

    ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
    Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

    Quick View
    Qty:
top
X