Wyświetlanie 1–12 z 57 wyników
QUINOA BIAŁA (KOMOSA RYŻOWA) BEZGLUTENOWA BIO 1 kg – BIO PLANET
36,63 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczna quinoa biała (komosa ryżowa)* 100 %.OPIS
Ekologiczna quinoa biała, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowaniaWARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1638 kJ / 388 kcal
Tłuszcz – 6,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
Węglowodany – 68 g
w tym cukry – 0 g
Błonnik – 4,8 g
Białko – 12 g
Sól – 0 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:ZAKWAS CHLEBOWY ŻYTNI LIOFILIZOWANY BIO 35 g – DARY NATURY
7,26 złQuick ViewSKŁADNIKI
zakwas chlebowy ŻYTNI liofilizowany* (mąka ŻYTNIA*, woda). (* certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Zakwas chlebowy liofilizowany. Bez dodatku drożdży.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowanie zakwasu:
1. Wybudzanie zakwasu: zawartość saszetki wsypać do szklanego słoika i dolać 35 ml ciepłej wody (40 °C). Wymieszać drewnianą łyżką, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić do momentu połączenia składników w jednolitą, gładką masę (ok. 60 min).
2. Dokarmienie zakwasu: do litrowego, szklanego słoika wsypać 200 g mąki, dolać 200 ml ciepłej wody (40 °C), a następnie dodać wybudzony zakwas. Wszystkie składniki wymieszać, nakryć gazą lub papierowym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 12-20 godzin (w zależności od rodzaju mąki i temperatury otoczenia).
W momencie zwiększenia objętości i pojawienia się pęcherzyków powierza, zakwas jest gotowy do użycia. Porcja przeznaczona do przygotowania około 3 bochenków chleba.UWAGA
Jeśli używamy mniejszej ilości zakwasu a kolejny wypiek planujemy następnego dnia, zakwas powinniśmy przechowywać w ciepłym miejscu i dokarmiać go co 24 godziny. Zakwas dokarmiamy analogicznie, dodając do słoika 35 g mąki i 35 g letniej wody, następnie łącząc składniki drewnianą łyżką lub patyczkiem.
Jeśli planujemy piec chleb okazjonalnie, zakwas przechowujmy w lodówce, pamiętając o tym, by tylko przykryć go zakrętką, a nie zakręcać słoika. Tak przechowywany zakwas nie wymaga codziennego dokarmiania, wystarczy by był karmiony raz w tygodniu. Aby dokarmić zakwas przechowywany w lodówce, należy wcześniej wyciągnąć go z lodówki na ok. 2-3 godziny, następnie dokarmić, wymieszać i znów odstawić w ciepłe miejsce na 10-12 godzin.Przygotowanie chleba:
1. Mąkę (1,8 kg) wsypujemy do misy, mieszamy z solą. Dodajemy aktywny zakwas, wlewamy 1,5 l letniej wody i krótko wyrabiamy ciasto do połączenia składników.
2. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto przekładamy do środka. Zwilżamy dłoń wodą i wyrównujemy wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 4-5 godziny w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 210 °C. Wierzch wyrośniętego ciasta skrapiamy wodą i wkładamy formę do piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut.WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
Wartość energetyczna: 1558 kJ/368 kcal
Tłuszcz: 1,7 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 83 g
w tym cukry: 1,1 g
Błonnik: 8,3 g
Białko: 9,0 g
Sól: 2,1 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.Qty:QUINOA BIAŁA (KOMOSA RYŻOWA) BEZGLUTENOWA BIO 500 g – THE PLANET
19,76 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczna quinoa biała (komosa ryżowa) 100 %.OPIS
Ekologiczna quinoa biała, znana również jako komosa ryżowa. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ziarno quinoa przepłukać na sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 15 min. Posolić pod koniec gotowania.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1546 kJ/367 kcal
Tłuszcz 6,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g
Węglowodany 60 g
w tym cukry 6,8 g
Błonnik 7,2 g
Białko 14 g
Sól 0,09 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ CZERWONY PEŁNOZIARNISTY BIO 5 kg – HORECA (BIO PLANET)
90,27 złQuick ViewSKŁADNIKI
ryż czerwony pełnoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami. Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 40 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1486 kJ / 351 kcal
Tłuszcz – 2,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g
Węglowodany – 74 g,
w tym cukry – 1,7 g
Błonnik – 3,0 g
Białko – 7,2 g
Sól – 0 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ BASMATI PEŁNOZIARNISTY BIO 5 kg – HORECA (BIO PLANET)
88,96 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczny ryż basmati pełnoziarnisty 100 %.OPIS
Ekologiczny ryż basmati pełnoziarnisty charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Ryż basmati pełnoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczoneSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1511 kJ / 357 kcal
Tłuszcz – 2,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
Węglowodany – 74 g
w tym cukry – 1,0 g
Błonnik – 3,0 g
Białko – 8,3 g
Sól – 0,03 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ CZERWONY PEŁNOZIARNISTY BIO 500 g – THE PLANET
13,61 złQuick ViewSKŁADNIKI
ryż czerwony pełnoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Ekologiczny ryż czerwony pełnoziarnisty charakteryzuje się niezwykle słodkim smakiem oraz orzechowym aromatem. Podaje się go głównie do wykwintnych potraw oraz deserów z egzotycznymi owocami. Dzięki swojej oryginalnej barwie doskonale nadaje się również do sałatek.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 40 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1486 kJ / 351 kcal
Tłuszcz – 2,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,3 g
Węglowodany – 74 g,
w tym cukry – 1,7 g
Błonnik – 3,0 g
Białko – 7,2 g
Sól – 0 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY BEZGLUTENOWY BIO 1 kg – THE PLANET
15,70 złQuick ViewSKŁADNIKI
ryż brązowy długoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Ryż brązowy polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz dań egzotycznych.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 60 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1526 kJ / 360 kcal
Tłuszcz – 3,4 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
Węglowodany – 73 g,
w tym cukry – 0 g
Błonnik – 2,5 g
Białko – 8,2 g
Sól – 0,02 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ BRĄZOWY DŁUGOZIARNISTY BEZGLUTENOWY BIO 500 g – THE PLANET
9,16 złQuick ViewSKŁADNIKI
ryż brązowy długoziarnisty* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Ekologiczny ryż brązowy długoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczone. Ryż brązowy polecamy jako dodatek do dań mięsnych, sałatek oraz dań egzotycznych.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 60 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1526 kJ / 360 kcal
Tłuszcz – 3,4 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0 g
Węglowodany – 73 g,
w tym cukry – 0 g
Błonnik – 2,5 g
Białko – 8,2 g
Sól – 0,02 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ BIAŁY OKRĄGŁY BIO 500 g – THE PLANET
11,00 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczny ryż biały okrągły 100 %.OPIS
Ekologiczny ryż biały okrągły charakteryzuje się subtelnym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Doskonały do risotto, sushi i sałatek.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1481 kJ / 349 kcal
Tłuszcz – 0,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g
Węglowodany – 79 g
w tym cukry – 0,2 g
Błonnik – 1,1 g
Białko – 6,5 g
Sól – 0,01 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ BASMATI PEŁNOZIARNISTY BIO 500 g – THE PLANET
13,08 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczny ryż basmati pełnoziarnisty 100 %.OPIS
Ekologiczny ryż basmati pełnoziarnisty charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.
Ryż basmati pełnoziarnisty zachowuje wszystkie cenne składniki znajdujące się w łusce, dzięki czemu jest bardziej wartościowy niż ziarno obłuszczoneSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 35 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1511 kJ / 357 kcal
Tłuszcz – 2,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,6 g
Węglowodany – 74 g
w tym cukry – 1,0 g
Błonnik – 3,0 g
Białko – 8,3 g
Sól – 0,03 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:QUINOA TRÓJKOLOROWA BIO 500 g – THE PLANET
20,40 złQuick ViewSKŁADNIKI
quinoa biała*, quinoa czerwona*, quinoa czarna* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Ekologiczna quinoa trójkolorowa z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze lub makarony. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków, a także deserów.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zaleca się ziarno quinoa przelać gorącą wodą na drobnym sicie, następnie gotować w proporcji 1:2 (1 porcja quinoa na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1639 kJ/385 kcal
Tłuszcz 3,8 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 1,5 g
Węglowodany 70 g
w tym cukry 1,9 g
Błonnik 8,8 g
Białko 13 g
Sól 0 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:RYŻ BASMATI BIAŁY BEZGLUTENOWY BIO 500 g – THE PLANET
13,08 złQuick ViewSKŁADNIKI
Ryż Basmati biały* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).OPIS
Ekologiczny ryż Basmati biały charakteryzuje się subtelnym orzechowym smakiem i niepowtarzalnym aromatem. Stanowi najszlachetniejszą odmianę ryżu na świecie. Doskonały jako dodatek do mięs, sałatek, dań egzotycznych i deserów.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio wypłukany ryż gotować w proporcji 1:2 (1 porcja ryżu na 2 porcje wody) na małym ogniu ok. 25 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1487 kJ / 350 kcal
Tłuszcz – 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g
Węglowodany -78 g,
w tym cukry – 0,1 g
Błonnik – 1,6 g
Białko – 7,4 g
Sól – 0,03 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty: