Wyświetlanie 1–12 z 258 wyników
-
HERBATA BIAŁA DLA ZMYSŁÓW NATURALNA ENERGIA Z ZIOŁAMI, OLEJKIEM Z CYTRYNY I Z BERGAMOTKI (FOR THE SENSES NATURAL ENERGY) BIO (17 x 2 g) 34 g – YOGI TEA
14,60 złSKŁADNIKI
herbata biała* (29 %), trawa cytrynowa*, lukrecja*, herbata zielona* (9 %), imbir*, hibiskus biały*, mięta pieprzowa*, olejek z cytryny* (3 %), moringa liście*, suszony owoc limonki*, guarana*, skórka z cytryny*, kardamon*, pieprz czarny*, olejek z bergamotki* (1,4 %), skórka z pomarańczy*, koper włoski*, olejek z trawy cytrynowej*, goździki* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Herbata biała z ziołami i olejkami z cytryny i bergamotki.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Torebkę zalać 250 ml wrzącej wody, pozostawić na 5 minut do zaparzenia.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty: -
HERBATA BIAŁA Z ALOESEM (WHITE TEA WITH ALOE VERA) BIO (17 x 1,8 g) 30,6 g – YOGI TEA
16,61 złSKŁADNIKI
bazylia*, biała herbata*, werbena cytrynowa*, lukrecja*, stokrotka pospolita*, herbata zielona jaśminowa* (herbata zielona*, kwiat jaśminu*), cynamon*, rozmaryn*, szałwia*, korzeń kurkumy*, koper włoski*, łuski kakao*, korzeń prawoślazu*, jagody cytryńca*, miąższ z aloesu* (*certyfikowany składnik ekologiczny)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Torebkę zalać 250 ml świeżo przegotowanej wody i pozostawić do zaparzenia na około 5 minut lub dłużej w celu uzyskania mocniejszego smaku.UWAGI
Zawiera lukrecję – chorzy na nadciśnienie powinni unikać nadmiernego spożycia.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty: -
HERBATA ZIELONA BANCHA JAPOŃSKA BIO 60 g – MOYA MATCHA
35,69 złSKŁADNIKI
Zielona herbata bancha 100%* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Organiczna zielona herbata z dojrzałych liści drugiego i trzeciego zbioru zbieranych z tych samych krzewów co liście Senchy. Bancha to w Japonii popularna herbata codziennego użytku. Liście z letnich i jesiennych zbiorów, z których powstaje naturalnie zawierają mniej kofeiny (dwa razy mniej niż Sencha lub Gyokuro), mniej substancji aromatycznych za to więcej garbników co daje Banchy jej wyrazisty smak. W Japonii często podaje się ją do posiłków. Jej stosunkowo niska zawartość kofeiny powoduje, że często pije się ją wieczorem. Mniejsza ilość kofeiny (lub teiny, jak często nazywa się ten związek występujący w herbacie) skutkuje również mniejszą goryczką naparu herbacianego w stosunku do Senchy. Nazwa Bancha pochodzi od słów „ban” i „cha.” „Cha” w języku japońskim to herbata. Słowo „ban”(番) ma natomiast podwójne znaczenie. Może być rozumiane jako odpowiednik tego co „zwykłe”, „popularne” lub „codzienne.” Natomiast „ban” zapisane jako 晩o tej samej wymowie oznacza „późno” i odnosi się do późnych zbiorów, z których pochodzą liści wchodzące w skład Banchy. Bancha zyskała na popularności w epoce Edo i jest dzisiaj drugą najczęściej pitą herbatą zieloną w Japonii. Istnieje ponad 20 rodzajów Banchy o różnych stopniach fermentacji i pochodzących z różnych regionów. Bancha jest herbatą często rekomendowaną w diecie wegańskiej ponieważ jest najbogatszych źródeł żelaza pochodzenia roślinnego (38mg / 100g Banchy). Moya Bancha pochodzi z małych rodzinnych upraw w Prefekturze Kagoshima na wyspie Kiushu.ZALECNE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
Ilość herbaty: 3-4 g na 250ml. Czas parzenia: 3-4 min. Ilość zaparzeń: 3. Temperatura parzenia: 70-80 CZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscuQty: -
HERBATA ZIELONA BANCHA JAPOŃSKA BIO 80 g – MATCHA MAGIC
32,30 złSKŁADNIKI
zielona herbata japońska* 100 %. (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
W Japonii herbata Bancha jest zazwyczaj spożywana w popołudnie i wieczory ze względu na jej szczególną strawność. Liście Bio herbaty Bancha uprawiane są na bogatej w składniki odżywcze glebie wulkanicznej w południowej Japonii w prefekturze Kagoshima. Świeża woda źródlana w ogrodach herbacianych na dużych wysokościach i staranna uprawa liści herbaty wydobywają lekko gorzki smak Bancha z wyjątkowym umami. Jasnozielone liście herbaty dają żółto-zielonkawy napar o wyjątkowym zapachu.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do dzbanka/imbryka wsypać 20 g herbaty i zalać 1 litrem wody o temperaturze ok. 90 °C. Czas parzenia ok. 1 – 1,5 minuty.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.Qty: -
HERBATA ZIELONA DARJEELING LIŚCIASTA DEMETER BIO 50 g – LEBENSBAUM
25,60 złSKŁADNIKI
herbata zielona Darjeeling liściasta* (*certyfikowany składnik ekologiczny)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 czubatą łyżeczkę wsypać do filiżanki i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą.
Dla uzyskania delikatnego smaku zaparzać 1-2 minuty, dla mocniejszego smaku zaparzać 2-4 minuty.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscuQty: -
HERBATA ZIELONA HOJICHA JAPOŃSKA BIO 60 g – MOYA MATCHA
35,69 złSKŁADNIKI
Zielona herbata hojicha 100 %* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Hojicha to wyjątek wsród japońskich herbat a jej smak w niczym nie przypomina smaku innych zielonych herbat. Hojicha pochodzi z liści zbieranych jesienią i jest prażona w wysokiej temperaturze przez co jej liście nabierają ciemno- brązowego koloru. Wtedy nabiera też ona swojego wyjątkowego dymnego aromatu i słodkawego smaku z karmelowo-orzechowymi nutami. W procesie prażenia hojicha traci też swoją zawartość kofeiny dzięki czemu można ją pić przed snem i mogą ją pić dzieci kobiety w ciąży Proces prażenia zielonej herbaty został wymyślony w latach 20tych w Kioto i od tego czasu hojicha nieustannie zyskuje na popularności sięgającej już teraz daleko poza granice Japonii. Picie hojichy pomaga regulować ilość cholesterolu oraz cukru w organizmie a tkaże wzmacnia układ odpornościowy. Hojichę, podobnie jak genmaichę, podaje się często w Japonii do posiłków. Można ją parzyć kilkukrotnie choć z reguły 3 parzenia są optymalne. Moya Hojicha pochodzi z niewielkich rodzinnych i ekologicznych upraw na południowej wyspie Kiushu. Proces jej produkcji odbywa się w Uji w Prefekturze Kioto gdzie jest też certyfikowana i poddawana rygorystycznym testom na ewentualne zanieczyszczenia.ZALECNE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
Ilość herbaty: 2-3 g na 250ml . Czas parzenia: 1-3 min. Temperatura parzenia: 75-90 CZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty: -
HERBATA ZIELONA JAŚMINOWA (GREEN JASMINE) BIO (17 x 1,8 g) 30,6 g – YOGI TEA
16,61 złSKŁADNIKI
herbata zielona jaśminowa* (herbata zielona*, kwiat jaśminu*) (47 %), imbir* (26 %), lukrecja*, trawa cytrynowa*, skórka z cytryny* (4 %), pieprz czarny*, werbena cytrynowa* (*certyfikowany składnik ekologiczny)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Torebkę zalać świeżo przegotowaną wodą i zaparzać przez 5 minut lub dłużej w celu uzyskania mocniejszego smaku.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty: -
HERBATA ZIELONA JAŚMINOWA EKSPRESOWA BIO (20 x 1,5 g) 30 g – LEBENSBAUM
21,50 złSKŁADNIKI
zielona herbata jaśminowa* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
W herbacie tej jaśmin połączono z delikatnym smakiem zielonej herbatySPOSÓB PRZYGOOWANIA
1 saszetkę włożyć do filiżanki i zalać wodą o temperaturze 80 st. C, zaparzać 3 minuty.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.Qty: -
HERBATA ZIELONA KUKICHA JAPOŃSKA BIO 60 g – MOYA MATCHA
35,69 złSKŁADNIKI
Zielona herbata kukicha 100 %* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Kukicha to zielona herbata, której skład w całości tworzą gałązki i łodygi liści – te części herbacianych krzewów, których nie znajdziemy w innych herbatach. Stąd też jej nazwa: „kuki” w języku japońskim oznacza łodygę lub patyk. Kukicha powstaje przy okazji produkcji innych zielonych herbat kiedy blaszki liści są oddzielane od pozostałych elementów. Jej smak przez to jest zdecydowanie inny: delikatniejszy, słodszy i lekko orzechowy. Dzięki znikomej zawartości kofeiny kukicha świetnie nadaje się do picia dla dzieci, kobiet w ciąży i o późnych porach dnia. Z tego względu jest też, razem z hojichą, często rekomendowaną herbatą w diecie makrobiotycznej. Kukicha posiada też wysoką zawartość relaksującej teaniny. Teanina w liściach w procesie fotosyntezy zmienia się w taniny, które dają „gorzkawy” posmak w herbacie. Ponieważ fotosynteza nie zachodziw łodygach, mają one naturalną wysoką zawartość teaniny. Moya Kukicha to najwyższej jakości kukicha, która powstaje w procesie produkcji matchy kiedy liście i łodygi są odseparowywane od arachy (blaszki liści herbaty – półprodukt matchy). W odróżnieniu od zwykłej kukichy jest bardzo delikatnie prażona (dużo krócej niż hojicha). Dzięki temu uzyskuje silniejszy aromat i ciemniejszy żółto-brązowy kolor.ZALECNE SPOŻYCIE I INNE UWAGI
Ilość herbaty: 3 g na 250ml. Czas parzenia: 2-3 min. Temperatura parzenia: 80-90 CZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty: -
HERBATA ZIELONA KUKICHA JAPOŃSKA BIO 80 g – MATCHA MAGIC
36,10 złSKŁADNIKI
zielona herbata japońska* 100 %. (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
W Japonii herbata Kukicha jest zazwyczaj spożywana w popołudnie i wieczory ze względu na niską zawartość kofeiny. Łodygi Bio herbaty Kukicha są uprawiane na bogatej w składniki odżywcze glebie wulkanicznej w południowej Japonii w prefekturze Kagoshima. Świeża woda źródlana w ogrodach herbacianych na dużych wysokościach i staranna uprawa dają lekko aromatyczny smak Kukicha z unikalnym umami. Jasnozielone łodygi dają lekki i aromatyczny napar.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Do dzbanka/imbryka wsypać 20 g herbaty i zalać 1 litrem wody o temperaturze ok. 90 °C. Czas parzenia ok. 1 – 1,5 minuty.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym opakowaniu.Qty: