Wyświetlanie 25–36 z 42 wyników
NASIONA SOCZEWICY CZERWONEJ BIO NA KIEŁKI 30 g – VITA LINE (41143CIN0BS, 20055CIN00)
3,90 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczne nasiona soczewicy czerwonej (Lens Culinaris)SPOSÓB UŻYCIA
Opłukane nasiona wysypać do wyparzonego słoika i zalać na kilka godzin wodą. Następnie wodę zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
Kiełki przepłukiwać wodą dwa razy dziennie. Po 5-7 dniach są gotowe do spożycia.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:SOJA CZARNA BIO 400 g – BIO PLANET
8,69 złQuick ViewSKŁADNIKI
SOJA czarna* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Ekologiczne ziarno SOI to jeden z najpopularniejszych produktów azjatyckich. Doskonale sprawdza się jako dodatek do dań jednogarnkowych, zup, potraw warzywnych, warzywno-mięsnych, sałatek. Rozdrobniona jest idealna do potraw mącznych, past, kotletów. Ziarno SOI zawiera wysoką zawartość białka, stanowi podstawę diety wegetariańskiej i wegańskiej.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio namoczoną co najmniej 8 godzin SOJĘ, gotować w lekko osolonej wodzie w proporcji 1:2,5 (1 porcja SOI na 2,5 porcje wody) ok. 60 min.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1783 kJ / 427 kcal
Tłuszcz – 20 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 2,9 g
Węglowodany – 21 g,
w tym cukry – 7,3 g
Białko – 36 g
Sól – 0 gINFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać alergeny: ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN, ORZESZKI ZIEMNE, ORZECHY, SEZAM.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:FASOLKA MUNG BIO 500 g – BIO PLANET
11,89 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczna fasolka mung 100 %.
OPIS
Ekologiczna fasola mung jest jedną z najbardziej wartościowych gatunków fasoli. Niezwykle pożywna, wyśmienicie smakuje z warzywami i kaszami, a także jako dodatek do zup lub sałatek.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio namoczoną kilka godzin i przepłukaną fasolę należy gotować w świeżej, nieosolonej wodzie ok. 45 min. Fasolę solimy dopiero pod koniec gotowania.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna 1367 kJ / 324 kcal
Tłuszcz 1,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 g
Węglowodany 46 g
w tym cukry 6,6 g
Błonnik 16 g
Białko 24 g
Sól 0,04 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:NASIONA RZEŻUCHY BIO 4 g – VITA LINE (61293CIN0DP, 77594CIN0EP) (PRODUKT SEZONOWY)
2,79 złQuick ViewSKŁADNIKI
100% nasiona rzeżuchy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Rzeżucha idealnie nadaje się do dekoracji Wielkanocnego stołu. Wysiew w pomieszczeniach jest możliwy przez cały rok. W ogrodzie wysiewa się nasiona w marcu, kwietniu. Rośliny gotowe do zbioru są po kilku dniach.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:SOCZEWICA ZIELONA BIO 500 g – BIO PLANET
11,69 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczna soczewica zielona 100 %.OPIS
Ekologiczna soczewica zielona charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem. Doskonale nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, dań z warzyw, gulaszu. Idealnie sprawdza się w daniach jednogarnkowych. Można z niej przygotować pasty kanapkowe lub farsz do wypełniania pierogów, krokietów, pasztecików, a nawet pieczeni mięsnych.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Uprzednio wypłukaną soczewicę gotować w proporcji 1:2 (1 porcja soczewicy na 2 porcje wody) ok. 25 min. Posolić pod koniec gotowania.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna – 1241 kJ / 296 kcal
Tłuszcz – 1,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,2 g
Węglowodany – 30 g
w tym cukry – 2,0 g
Błonnik – 31 g
Białko – 26 g
Sól – 0,02 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:NASIONA BROKUŁU RAAB BIO NA KIEŁKI 20 g – VITA LINE (VG9010, 198042,41136CIN0CS)
4,59 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczne nasiona brokuła Raab (Brassica Oleracea ver. Italica)SPOSÓB UŻYCIA
Nasiona zalać w wyparzonym słoiku na kilka godzin letnią przegotowaną wodą. Następnie wodę należy zlać, nasiona przepłukać, nakryć sloik gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
Przepłukiwać co najmniej 2 razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia. Gotowe kiełki należy spożyć przed upływem 7 dni od wyhodowania. Przechowywać w lodówce.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:NASIONA BROKUŁU RAAB BIO NA KIEŁKI 10 g Z KIEŁKOWNICĄ – VITA LINE (203035, 198042, VG9010)
17,90 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczne nasiona brokuła RaabSPOSÓB UŻYCIA
Składanie kiełkownika:
Złożyć pudełko w ten sposób, aby brązowa miseczka wegetacyjna, skierowana sitkiem ku dołowi, zablokowała się w przezroczystym pojemniku na wodę.
Wypełnianie wodą: Przez wycięcie w miseczce wegetacyjnej wlać do pojemnika taką ilość wody, aby przenikała ona przez sito, tworząc na jego powierzchni delikatną warstewkę.
Wysiew: Zawartość torebki z nasionkami równomiernie rozprowadzić na miseczce wegetacyjnej.
Wymiana wody: Wodę należy wymieniać codziennie wyłącznie przez wycięcie w miseczce. Nie zalewać miseczki od góry!
Zbiór: Gdy roślinki osiągną wysokość 3-5 cm nadają się do bezpośredniego spożycia – całe roślinki po usunięciu łupinek nasiennych.
Kolejne wysiewy: Po wykorzystaniu roślin usunąć resztki łodygi i korzeni, po czym gruntownie wyszorować twardą szczotką miseczkę wegetacyjną.Polecamy również drugi sposób uprawy kiełków – pod sitkiem, który znacznie ułatwia przepłukiwanie kiełkujących nasion.
Umieść nasiona w pojemniku pod sitkiem i zalej wodą w celu spęcznienia (temperatura 18-22 stopni Celsjusza, 4-12 godzin)
Wylej wodę i ustaw w ciemnym i ciepłym pomieszczeniu
Nie zapomnij o przepłukiwaniu kiełkujących nasion co najmniej 2 razy dziennie letnią wodą.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:NACZYNIE DO KIEŁKÓW – PLASTIKON (BIO NATURA)
37,00 złQuick ViewSKŁADNIKI
1. Pokrywka (gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury)2. Szalki do kiełkowania (trzy duże szalki. Można w nich poddać kiełkowaniu jednoczesnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion)
3. Syfony odpływowe (zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność)
4. Wentylatory (w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonyc do procesów kiełkowania umieszczono trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu)
5. Zbiornik wody (po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku).
OPIS
Świeże kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw mają wyjątkową wartość odżywczą. Teraz dzięki naczyniu do kiełkowania Bio-Natury możesz przez cały rok cieszyć się smakiem oraz właściowściami zdrowotnymi zawsze świeżych kiełków.Qty:NASIONA RUKOLI SIEWNEJ BIO NA KIEŁKI 15 g – VITA LINE (68967CIN0DS, 82944CIN0DS, 56605CIN0CS,41138CIN07S)
3,60 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczne nasiona rukoli siewnej (Eruca Vesicaria)SPOSÓB UŻYCIA
Nasiona zalać w wyparzonym słoiku na kilka godzin letnią przegotowaną wodą. Następnie wodę należy zlać, nasiona przepłukać, nakryć słoik gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce.
Przepłukiwać co najmniej 2 razy dziennie. Po 3-4 dniach kiełki są gotowe do spożycia. Gotowe kiełki należy spożyć przed uływem 7 dni od wyhodowania. Przechowywać w lodówce.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:NASIONA FASOLI MUNG BIO NA KIEŁKI 50 g – DARY NATURY
3,70 złQuick ViewSKŁADNIKI
nasiona fasoli mung* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPIS
Ekologiczne kielki fasoli mung mają lekko kwaskowaty smak.SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
W warunkach domowych kiełki przygotowujemy w następujący sposób: Bierzemy płaski talerz, wykładamy go gazą lub innym materiałem chłonącym wodę. Na gazę sypiemy pojedynczą warstwę nasion i podlewamy ją wodą, najlepiej przegotowaną i letnią. Wodę należy uzupełniać tak , aby gaza cały czas była mokra. Nasiona umieszczamy w ciepłym i najlepiej ciemnym miejscu. W zależności od gatunku kiełkowanej rośliny, kiełki pojawiają się po 2-4 dniach. Przy nasionach grubych np. groch, SOJA, cieciorka, itp. lub nasionach z łupiną np. dynia, słonecznik, kiełki ścinamy przed spożyciem, a nasiona drobne używamy w całości.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym miejscu.Qty:NASIONA RUKOLI SIEWNEJ BIO NA KIEŁKI 15 g Z KIEŁKOWNICĄ – VITA LINE (41133CIN07S,20071CIN00)
17,88 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczne nasiona rukoli siewnejSPOSÓB UŻYCIA
Składanie kiełkownika:
Złożyć pudełko w ten sposób, aby brązowa miseczka wegetacyjna, skierowana sitkiem ku dołowi, zablokowała się w przezroczystym pojemniku na wodę.
Wypełnianie wodą: Przez wycięcie w miseczce wegetacyjnej wlać do pojemnika taką ilość wody, aby przenikała ona przez sito, tworząc na jego powierzchni delikatną warstewkę.
Wysiew: Zawartość torebki z nasionkami równomiernie rozprowadzić na miseczce wegetacyjnej.
Wymiana wody: Wodę należy wymieniać codziennie wyłącznie przez wycięcie w miseczce. Nie zalewać miseczki od góry!
Zbiór: Gdy roślinki osiągną wysokość 3-5 cm nadają się do bezpośredniego spożycia – całe roślinki po usunięciu łupinek nasiennych.
Kolejne wysiewy: Po wykorzystaniu roślin usunąć resztki łodygi i korzeni, po czym gruntownie wyszorować twardą szczotką miseczkę wegetacyjną.Polecamy również drugi sposób uprawy kiełków – pod sitkiem, który znacznie ułatwia przepłukiwanie kiełkujących nasion.
Umieść nasiona w pojemniku pod sitkiem i zalej wodą w celu spęcznienia (temperatura 18-22 stopni Celsjusza, 4-12 godzin)
Wylej wodę i ustaw w ciemnym i ciepłym pomieszczeniu
Nie zapomnij o przepłukiwaniu kiełkujących nasion co najmniej 2 razy dziennie letnią wodą.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty:NASIONA LUCERNY BIO NA KIEŁKI 15 g Z KIEŁKOWNICĄ – VITA LINE (27541CIN07S, 21942CIN0BS, 11418CIN0AS)
17,88 złQuick ViewSKŁADNIKI
ekologiczne nasiona lucernySPOSÓB UŻYCIA
Składanie kiełkownika:
Złożyć pudełko w ten sposób, aby brązowa miseczka wegetacyjna, skierowana sitkiem ku dołowi, zablokowała się w przezroczystym pojemniku na wodę.
Wypełnianie wodą: Przez wycięcie w miseczce wegetacyjnej wlać do pojemnika taką ilość wody, aby przenikała ona przez sito, tworząc na jego powierzchni delikatną warstewkę.
Wysiew: Zawartość torebki z nasionkami równomiernie rozprowadzić na miseczce wegetacyjnej.
Wymiana wody: Wodę należy wymieniać codziennie wyłącznie przez wycięcie w miseczce. Nie zalewać miseczki od góry!
Zbiór: Gdy roślinki osiągną wysokość 3-5 cm nadają się do bezpośredniego spożycia – całe roślinki po usunięciu łupinek nasiennych.
Kolejne wysiewy: Po wykorzystaniu roślin usunąć resztki łodygi i korzeni, po czym gruntownie wyszorować twardą szczotką miseczkę wegetacyjną.Polecamy również drugi sposób uprawy kiełków – pod sitkiem, który znacznie ułatwia przepłukiwanie kiełkujących nasion.
Umieść nasiona w pojemniku pod sitkiem i zalej wodą w celu spęcznienia (temperatura 18-22 stopni Celsjusza, 4-12 godzin)
Wylej wodę i ustaw w ciemnym i ciepłym pomieszczeniu
Nie zapomnij o przepłukiwaniu kiełkujących nasion co najmniej 2 razy dziennie letnią wodą.ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.Qty: